Wilskrachtig, pietluttig en uw oogappel. Beschrijft dit uw vogel? Het veranderen van voer lijkt geen gemakkelijke taak. Maar, het omzetten van uw vogel naar een goede pellet is de moeite waard, voor zijn gezondheid en welzijn. Veel vogelartsen raden de juiste voeding aan als belangrijke factor om een actief, een sterk immuunsysteem te stimuleren, en goede gezondheid te bevorderen.

Zoals de meeste mensen wel weten zijn er meerdere manieren om vogels over te zetten op pellet.
Ik zal u hieronder een manier vertellen hoe wij het doen.
Veel mensen beginnen al te hyperventileren als hun vogel een halve dag niet heeft gegeten, dit is echt niet nodig.
Vereiste is wel dat uw vogel in goede conditie is (dus niet ziek) en dat u… het proces van overschakelen goed volgt.
Het eerste wat u moet doen is de lekkernijen en snoepjes die u normaal tussendoor voert achterwege laten, dus geen ander voer aanbieden dan (ZuPreem) pellet.
Belangrijk is ook om vanaf de start, indien mogelijk, uw vogel elke morgen te wegen op een vast tijdstip, voor het verstrekken van eten ’s morgens.

Ik gebruik onderstaande methode veel.
Dag 1.
‘s Morgens een bakje met pellet aanbieden en water (niets anders, ook geen lekkers tussendoor)
Dag 2.
Hetzelfde ritueel als bij dag 1, echter heeft uw vogel die dag niets gegeten van de pellet, ‘s avonds voor het slapen gaan de vogel een klein bakje van zijn oude voer geven totdat hij stopt, dan direct daarna dit bakje weer verwijderen.
Dag 3.
Herhalen zoals bij dag 2. En zodra u ziet dat uw vogel met de pellet aan de gang gaat ‘s avonds geen eten meer verstrekken.
Als uw vogel 14 dagen lang op gewicht blijft en de pellet goed eet, dan mag u hem weer een keer verwennen met iets lekkers tussen door (bijv. palmnoot, fruit etc.)

Dit is even een paar dagen op je kiezen bijten, want het is vervelend om te zien hoe de vogel op de bodem en overal voedsel aan het zoeken is. Maar over het algemeen heb je ze hiermee in 2, 3, 4 dagen over op goed voer.

Dit doe je alleen bij een vogel die in een redelijk goede conditie is en wel wat reserves heeft.
Als extra stimulans kunt u op een lege tafel een aantal pellets leggen en de vogel er tussen zetten. Met dit spelletje boots je het natuurlijke foerageergedrag na en u zult zien dat de vogel de pellets op pakt, u kunt net doen of u zelf ook van de pellet eet, dit is een extra stimulans voor de vogel.

ervaringen van kweker Bert Smedinga

Translate »